Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi olarak devlet okullarında eğitim gören tüm öğrencilere devletin bir öğün sağlıklı okul yemeği ve temiz içilebilir su temini talebini destekliyoruz. On veya yirmi yıl sonra bu ülkenin işgücünü oluşturacak neslin beden ve ruh sağlığı için bunun vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz.
Bu kampanya 2024 yılında başlattığımız Çocuk Hakları ve Refahı Projesinin amaçlarıyla tam anlamıyla örtüşmektedir. Bu proje ile tüm velileri ve vatandaşları çocuklarımıza ne yaptığımız konusunda “Dikkat geleceğimiz tehlikede” diyerek ciddi biçimde uyarmak istedik. Proje kapsamında 25-26 Nisan tarihlerinde Akdeniz Üniversitesinde düzenlediğimiz sempozyumda sunulan bildirilerin sonuçları çocuklarımızın yoksulluktan çocuk işçiliğine, her kademede eğitim sorunlarından ihmal, istismar ve şiddet olgularına, madde bağımlılığından dijital bağımlılığa, akran zorbalığından siber saldırıya, yetersiz ve sağlıksız beslenme sorunlarından hareketsizlik ve obeziteye çok sayıda ve çok yönlü sorunların tehditi altında bulunduğunu, her biriyle ilgili yetkili ve ilgili kurum ve kuruluşların ivedilikle etkili politikalar geliştirmeleri gerektiğini ortaya koymuştur.
Sempozyumda tartışıldığı gibi çocukları ilgilendiren en can alıcı sorunların başında çocuk yoksulluğu gelmektedir. TÜİK'in 2023 istatistiklerine göre ülkemizde çocuk yoksulluğu oranı %31,3' dir. Bu orana göre Türkiye'de 7 milyon çocuk (her 3 çocuktan 1'inin) yoksulluk içinde yaşamaktadır. Bu veri durumu yeterince açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu çocukların durumunun 2024 ekonomik koşullarında çok daha gerilemiş olduğunu ve rakamın çok daha yükselmiş olduğunu tahmin etmek hiç de zor değildir.
En az 7 milyon çocuğun okula yarı aç yarı tok gittiğini, ailenin sağlayabildiği okul beslenmesinin kaçınılmaz olarak çok yetersiz veya besleyici değeri düşük besinler olduğu dikkate alındığında okul çocuklarına her kademede bir öğün sağlıklı okul yemeği sağlanmasının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Yoksulluk nedeniyle yetersiz ve sağlıksız beslenmenin yanısıra ekonomik durumu daha iyi olan pek çok çocuk da yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle okul saatlerinde çok sağlıksız gıdalarla beslenmektedir. Sağlıksız beslenme kaynaklı çocukluk çağı obezitesi %9,9; fazla kilolu çocuk 0ranı %14,6dır. Yani her dört çocuktan biri fazla kilolu veya obezdir. 5 yaş altı çocukların %6'sının da yaşına göre bodur olduğu ileri sürülmektedir. Nedense toplum bu ciddi soruna da gözlerini kapatmaktadır.
Bu nedenle devlet okullarında bir öğün sağlıklı okul yemeği temin edilmesi hem çocukların okullarda sağlıksız gıdalara yönelme koşullarını sınırlayacak, eşit şartlarda sunulan ücretsiz okul yemeği tüm çocukların en azından okulda sağlıklı beslenmesini mümkün kılarak yoksul aileler üzerindeki beslenme çantası hazırlama yükünü hafifletecek, maddi ve manevi açıdan bu aileleri rahatlatacaktır.
TÜKD Antalya Şubesi olarak Çocuk Hakları ve Refahı Proje Grubumuzdaki akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin paydaşlığıyla Antalya'da Okul Çağı Çocukları İçin Gıda Okuryazarlığı Projesi başlatmanın hazırlıkları içindeyiz. Ücretsiz bir Öğün Okul Yemeği uygulaması ile tüm kademelerde gıda okuryazarlığının yerleştirilmesi projesinin birlikte uygulanmasının topluma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılması yönünde de çok etkili sonuçlar üretebileceği düşünülmektedir.
“Herşeyin başı sağlık” sözünü çok sık kullanan bir toplum olarak gelecek nesillerimizin ruh ve beden sağlığını koruyacak, geliştirecek politikaları bugünden geliştirmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyetinin böyle bir organizasyonu gerçekleştirebilecek güce sahip olduğunu, önceliklerimizi yeni baştan düşünmek zorunda olduğumuzu belirtmek isteriz.